3 Informatie paradox (web 1.0)

Nam door het schrift en de boekdrukkunst de hoeveelheid informatie enorm toe, op het world wide web is er geen houden meer aan. Steeds meer kennis, diensten en producten worden gedigitaliseerd en in duizelingwekkende hoeveelheden data via het web beschikbaar gesteld. Daardoor kunnen mensen steeds meer weten, beter beslissen en ook zelf maken (Do It Yourself: DIY).

Net als met het schrift en de boekdrukkunst is het de vraag hoe giftig het geschenk van internet is, en voor wie. Kennis is macht en weinig blijft nog lang geheim, maar is het vooralsnog teveel van het goede?

Decennia geleden spraken we al van information overload. Tel daarbij op de vele prikkels zoals notificaties op je smartphone, en het is logisch dat veel mensen stress ervaren door meer dan 35.000 keuzesper dag te moeten maken. Technologie ontwikkelt zich sneller dan gebruik van het menselijke brein evolueert. De vraag is dan hoe we techniek gebruiken om informatie te filteren en keuzes te maken.

Niet alleen de hoeveelheid informatie is enorm toegenomen, de complexiteit en het belang zijn veel groter geworden en de betrouwbaarheid is kwestieus. Mensen kunnen zelf de verspreiding bepalen en verliezen daarbij vaak de bron en betrouwbaarheid uit het oog.

OFWEL: MEER INFORMATIE MAAKT MINDER GOED GEÏNFORMEERD

 

De vijf paradoxen:

 

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.