Alsof ik een burgemeester hoor zeggen: ‘Zijn jullie nou zo dom, of ben ik nou zo slim?’

Burgemeesters niet van onderaf verkiezen maar van bovenaf aanstellen? Daarmee win je vertrouwen van het volk niet en creëer je geen burgerbetrokkenheid en legitimeer je je bestuur niet. Hoe je zo’n verkiezing vorm wel geeft, vergt studie en wellicht experimenten maar gelet op belang van steden dus burgemeesters voor sociale samenhang en welzijn en welvaart moet je met je tijd mee. Vrees voor chaos groter dan voor wantrouwen? Dit doet denken aan  koning Thamus en het giftige geschenk:

Maar daar zijn de burgemeesters vooralsnog niet laaiend enthousiast over. Voor Nieuwsuur vulden 89 burgemeesters twee maanden geleden een enquête in. Zo vrezen ze er bijvoorbeeld voor dat Prins Carnaval de sleutel van de stad krijgt toevertrouwd. Als de gekozen burgemeester tot niets dan chaos leidt, hoe komt dat dan?

Laten we om te beginnen zorgen dat bewoners betrouwbaar worden geïnformeerd en in staat worden gesteld weloverwogen hun stem te bepalen en effectief uit te brengen. Want wat achter de schermen wordt bekokstoofd dwingt geen respect of reputatie af en schreeuwerige media werken schreeuwerige winnaars in de hand.  Dan kijken we vervolgens of bewoners het vertrouwen van de politiek waard zijn. Wat? Ja, lees die zin nog maar eens goed. De omgekeerde wereld of ben ik nou zo dom?  

https://nos.nl/artikel/2215110-petitie-voor-referendum-over-nieuwe-burgemeester-amsterdam.html

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2195897-de-gekozen-burgemeester-huidige-burgemeesters-zien-er-niets-in.html

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.